Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010

Θ’ Διασχολικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης [6-7 Φεβρουαρίου 2010]


Τους Θ’ Διασχολικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης στην ελληνική γλώσσα διοργάνωσαν και φέτος οι Όμιλοι Απογευματινών Δραστηριοτήτων των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης. Οι αγώνες διεξήχθησαν στους χώρους των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο 6-7 Φεβρουαρίου 2010.
Στους αγώνες έλαβαν μέρος μαθητές από ιδιωτικά και δημόσια σχολεία και πιο συγκεκριμένα από 26 Λύκεια και 13 Γυμνάσια. Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν στα ρητορικά αγωνίσματα των
διττών λόγων, του προτρεπτικού λόγου και του αυθόρμητου λόγου.

Συμμετείχαμε κι εμείς, οι "κόρες" του Λυσία στους φετεινούς Αγώνες!!!
Οι μαθήτριες που πήραν μέρος είναι:
Τρεις(3) διαγωνιζόμενες: Αμβροσιάδου Δήμητρα (β’ γυμνασίου), Καραντώνη Μαρία (β’ γυμνασίου), Παρμαξίδου Παναγιώτα (β’ γυμνασίου)
Μία(1) αναπληρωματική: Κατιρτσίδου Μαρία (β’ γυμνασίου)
Τρεις(3) βοηθοί-χρονομέτρες; Ευθυμιάδου Μαρία (γ’ γυμνασίου), Καρυπίδου Κική (β’γυμνασίου), Σανοζίδου Όλγα (β’ γυμνασίου)
Μας συνόδευσαν στη Θεσσαλονίκη και τα άλλα τρία μέλη του Ομίλου: η Κυριακή Παπαδοπούλου και η Κωνσταντίνα Σανοζίδου της β’γυμνασίου και η Κοπανέλου Δέσποινα της γ’γυμνασίου για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες.
 


Εντυπώσεις & Σχόλια από τις «κόρες του Λυσία»

Καραντώνη Μαρία
«Όταν έφτασα στα Αρσάκεια Θεσσαλονίκης, το πρώτο πράγμα που παρατήρησα ήταν ότι όλα έλαμπαν! ένα σκουπίδι κάτω δεν έβρισκες και στα θρανία ούτε ένα σύνθημα γραμμένο! Από αγοράκια… εεε…καλούτσικα!
Τώρα, όσον αφορά τις εμπειρίες που αποκόμισα…: ήταν τέλεια! Γνωρίστηκα με παιδιά…, έκανα φιλίες…, εμπλούτισα το λεξιλόγιό μου…, ξεπέρασα το άγχος μου…, κι όλα αυτά μέσα σε μια μέρα!!! Ανακαλύψαμε έναν καινούργιο κόσμο! Είναι λίγο εξαντλητικό…, αλλά αξίζει τον κόπο!!! Ανακαλύψτε το!!!»

Καρυπίδου Κική
Η συμμετοχή μου στους Ρητορικούς Αγώνες ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για μένα! Αν και ήμουν απλά ένας ‘χρήσιμος’ χρονομέτρης και δεν διαγωνιζόμουν σε κάποιο αγώνισμα…, πέρασα μια αξέχαστη μέρα! Να είναι καλά η κα.Παπασπανού που μας οδήγησε σ’αυτόν τον αγώνα!
Είχα μια εμπειρία με το χρονόμετρο που σίγουρα δε θα ήθελα να συμβεί ούτε στον χειρότερο εχθρό μου! Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει τον Αυθόρμητο Λόγο ένα κορίτσι, κι ενώ εγώ ήμουν χρονομέτρης, χάλασε το χρονόμετρο!!! Εκείνη τη στιγμή ήταν να με καταπιεί η γη! Δεν ήξερα που να κρυφτώ! Αγχώθηκα…αλλά αυτό δε με οδήγησε πουθενά… κι έτσι πήρα την πρωτοβουλία να το αναφέρω στους κριτές! Αυτοί ευγενικά μου είπαν να το δώσω σε μια κυρίαέξω για να το αλλάξει κι εγώ συνέχισα να κρατάω χρόνο με το ρολόι της τάξης. Ντράπηκα για το συμβάν, αλλά στο τέλος το ξεπέρασα. Όταν μου έφεραν το καινούργιο πλέον χρονόμετρο ήμουν προσηλωμένη σ’αυτό και το έργο μου! «Τέλος καλό όλα καλά!»
Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας παρακολούθησα διάφορα ρητορικά αγωνίσματα κι έμεινα κατάπληκτη! Είδα κι άκουσα παιδιά όλων των ηλικιών να αναπτύσσουν διάφορα θέματα και να μιλάνε ασταμάτητα χρησιμοποιώντας πολύ ωραίο λεξιλόγιο! Για να πω την αλήθεια…, τους ζήλεψα!!!
Του χρόνου, λοιπόν, αν ξαναγίνουν Ρητορικοί Αγώνες θα είμαι πιο καλά προετοιμασμένη και θα πάρω μέρος όχι σαν χρονομέτρης, αλλά ως ‘διαγωνιζόμενη’…!!!

Σανοζίδου Όλγα
Οι Ρητορικοί Αγώνες μου φάνηκαν ενδιαφέροντες! Ήταν πολύ καλά οργανωμένοι! Για πρώτη φορά φέτος, που πήραμε μέρος σ’αυτούς, νομίζω πως τα πήγαμε αρκετά καλά! Δεν κατάφερα να παρακολουθήσω όλες τις συμμαθήτριες και φίλες μου, καθώς την ίδια στιγμή που διαγωνίζονταν εκείνες εγώ ήμουν χρονομέτρης σε άλλη αίθουσα.Μπόρεσα, όμως να παρακολουθήσω άλλους μαθητές που διαγωνίζονταν, και οφείλω να ομολογήσω πως ήταν καλύτερα από μας προετοιμασμένοι, αφού πολλοί από αυτούς συμμετέχουν σε ομίλους και σε αγώνες εδώ και τρία έως πέντε χρόνια, ενώ εμείς προπονηθήκαμε μόνο για περίπου τέσσερεις μήνες. Για το λόγο αυτό, σε όσα παιδιά αποφασίσουν να λάβουν μέρος στους αγώνες αυτούς, συστήνω να προετοιμαστούν καλά…, να μην έχουν άγχος… κι έτσι θα τα καταφέρουν εκεί που ίσως δεν το περιμένουν…!!!

Σανοζίδου Κωνσταντίνα
Είμαι η Κωνσταντίνα και πήγα κι εγώ, μαζί με τους εκπροσώπους του σχολείου μου, να διαγωνιστούμε στον Αυθόρμητο Λόγο. Αν κι εγώ δε διαγωνίστηκα, γιατί δεν ήμουν ακόμα καλά προετοιμασμένη, πήγα για να παρακολουθήσω τους Αγώνες! Ήταν πολύ καλή εμπειρία! Γνώρισα και άκουσα πολλούς μαθητές από άλλα σχολεία και παρακολούθησα τις φίλες μου να ρητορεύουν! Εκτός από τον Αυθόρμητο Λόγο, είδαμε κι έτσι ήρθαμε σε μεγαλύτερη επαφή και με τα άλλα δύο ρητορικά αγωνίσματα: τους Διττούς και τους Προτρεπτικούς Λόγους. Η εμπειρία ήταν τέλεια, αν εξαιρέσει κανείς την αναμονή στους διαδρόμους και την κούραση από τη διαδρομή Νευροκόπι-Θεσσαλονίκη αυθημερόν!


Παναγιώτα Παρμαξίδου
Καταρχήν, όταν μπήκα στο προαύλιο των Αρσακείων συνειδητοποίησα πως δεν ήταν πια όλα όπως μας τα είχαν περιγράψει! τα κτήρια ήταν πολύ απλά και τυπικά σχολικά κτήρια! Μέσα όλα ήταν άχρωμα και δε μου άρεσε καθόλου ο χώρος. Πάντως, όλη η διαδικασία ήταν πολύ διασκεδαστική, παρόλο που είχαμε άγχος. Τα θέματα στον 'Αυθόρμητο' ήταν εύκολα και δεν με δυσκόλεψαν. Γνώρισα πολλά παιδιά, με ορισμένα από τα οποία διατηρούμε ακόμα επαφές τηλεφωνικά. Γενικά υπήρξε μια ευχάριστη εμπειρία για μένα, παρά την κούραση...!!!
...
Σημείωση από την κα. Α.Παπασπανού
Νιώθω πως γυρίσαμε νικήτριες όλες από το ταξίδι μας αυτό στη Θεσσαλονίκη κι ας μην προκριθήκαμε στους (ημι-)τελικούς! Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε θ’αποτελέσουν καλό όπλο στη φαρέτρα μας! Είδαμε, ακούσαμε και μάθαμε πολλά για τα ίδια τα ρητορικά αγωνίσματα, αλλά κυρίως, γνωρίσαμε κι άλλα παιδιά με τα ίδια ενδιαφέροντα μεν, αλλά και με τόσους διαφορετικούς τρόπους σκέψης και ομιλίας όσα ήταν κι εκείνα… (και ήταν πολλά τα παιδιά που συμμετείχαν)!
Τα πήγαμε πολύ καλά δεδομένων των συνθηκών [: ότι δηλαδή παίρναμε μέρος για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους Αγώνες… και ότι η εμπειρία και προετοιμασία (και η δική μας, αλλά και της καθηγήτριάς μας) ήταν μικρή…! Μπράβο κόρες του Λυσία…!!! Σας χαίρομαι που συνεχίζετε με τόση θέρμη και όρεξη…!!!
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι στον Αυθόρμητο Λόγο στον οποίο πήραμε μέρος είχαμε τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στα δημόσια σχολεία (τα υπόλοιπα ήταν ιδιωτικά και δύο Πειραματικά).
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως η οργάνωση και η φιλοξενία των Αρσάκειων Σχολείων Θεσσαλονίκης ήταν άψογη! Ο καιρός μόνο ήταν δύσκολος, καθώς έβρεχε πάρα πολύ στο δρόμο προς Θεσσαλονίκη κι όση ώρα είμασταν στους Αγώνες…, είχε πολύ κρύο… και καθυστέρησε τους μαθητές και τους γονείς αρκετά το χιόνι που συναντήσαν στο δρόμο της επιστροφής στο Νευροκόπι.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλες τις «κόρες του Λυσία» που με τόση όρεξη και ενδιαφέρον ήρθαν στους Αγώνες, καθώς και τους γονείς που μας συνόδευσαν στηρίζοντας έτσι τα παιδιά τους ψυχολογικά κι εμένα πρακτικά (εφόσον, όντας κριτής, δε θα μπορούσα να είμαι δίπλα στους μαθητές μου όσο θα το ήθελα)! Είμαι περήφανη και θέλω και μέσα από αυτό το σημείωμα να μεταφέρω τα θερμά μου συγχαρητήρια στις τρεις διαγωνιζόμενες, τη Δήμητρα, τη Μαρία και τη Γιώτα (γιατί, κακά τα ψέματα, αυτές είναι που τράβηξαν όλο το ζόρι το Σάββατο… και τα κατάφεραν πολύ πολύ καλά, δεδομένης και της μικρής εμπειρίας που είχαν…)
Ευχαριστώ επίσης και τους καθηγητές του σχολείου μας (κα.Τέγου, κ.Γκαρμπούνη, κα.Μνηματίδου, και κ.Λάζο) που μπόρεσαν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη και να στηρίξουν με την παρουσία τους και τα παιδιά και όλη την προσπάθειά μας. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον Διευθυντή μας και το Δήμαρχο Κ.Νευροκοπίου που βοήθησαν ώστε η επιθυμία μας για συμμετοχή στους Αγώνες να γίνει πραγματικότητα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου