Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Ρητορική & Διαδίκτυο

Σκεφτήκαμε από νωρίς πως οι ώρες στο σχολείο δεν ήταν επαρκείς για όσα θέλαμε να κάνουμε κι επίσης πως η έρευνα στο διαδίκτυο πάνω σε θέματα επικαιρότητας, κοινωνικά κ.α. (ιδίως για τη διαπραγμάτευση των θεμάτων των Διττών Λόγων) απαιτεί από μας εξοικείωση με τους Η/Υ και το ίντερνετ. Αποφασίσαμε λοιπόν να προβούμε σε κάποιες ενέργειες που θα μας διευκόλυναν, αλλά και που θα μας άνοιγαν ορίζοντες πέρα από τα στενά όρια του Νευροκοπίου… και γιατί όχι… θα μας εφερναν σε επαφή και με άλλους συνομηλίκους ή όχι που θα ήθελαν να μοιραστούν προβληματισμούς και απόψεις μαζί μας πάνω σε ενδιαφέροντα θέματα…! Για το λόγο αυτό κάναμε τις εξής ηλεκτρονικές κινήσεις:

1.
Δημιουργία ομάδας google: μια κλειστή ομάδα, μέσω της οποίας θα μπορούσαμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας και να ανταλλάσσουμε υλικό και απόψεις και πέρα από τις ώρες του σχολείου…

2.
Ενημέρωση ιστοσελίδας σχολείου για τα σχετικά με τον Ρητορικό μας Όμιλο…: http://gym-kat-nevrok.dra.sch.gr/ [στα «Προγράμματα»]

3. Δημιουργία (αυτού του) ιστολογίου (blog): «Μαθητές & Ρητορική» [: http://studentsrhetoric.blogspot.com/], για να ανεβάζουμε ενημερώσεις, φωτογραφικό και άλλο υλικό σχετικό με τις ενέργειες του Ομίλου.

4.
Δημιουργία Σελίδας «Οι Μαθητές Παίρνουν το Λόγο» στο Δίκτυο Επικοινωνίας Ning [: http://studentsrhetoric.ning.com/] με σκοπό να δικτυωθούμε ηλεκτρονικά και να θέτουμε το εκάστοτε θέμα Διττών Λόγων στο Διαδίκτυο, κι εκεί να προσκαλούμε συμμαθητές μας, καθηγητες μας, και μαθητές από άλλα σχολεία ή και ανθρώπους γενικά (χωρίς περιορισμούς ηλικίας, κοινωνικής τάξης κτλ...) που ενδιαφέρονται για την Επιχειρηματολογία και τη Ρητορική... να συμμετέχουν παραθέτοντας τις δικές τους θέσεις και επιχειρήματα-αντεπιχειρήματα στο κάθε θέμα απαντώντας με 'σχόλια' κάτω από το θέμα που τους ενδιαφέρει στο forum συζητήσεών μας...!
Δυστυχώς, μας πήρε πολύ χρόνο η κατασκευή της σελίδας και η κάλυψη όλων των τεχνικών προϋποθέσεων, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουμε να αρχίσουμε το ουσιαστικό μέρος του ηλεκτρονικού διαλόγου και να ‘φέρουμε’ κόσμο να συμμετέχει σε αυτό! Δεύτερο πλήγμα που μας έκοψε τα φτερά στάθηκε το γεγονός ότι η έως τώρα ελεύθερη φιλοξενία στο δίκτυο Ning παύει πια να ισχύει και η εταιρεία αλλάζει πλέον πολιτική αναγκάζοντας τις όποιες κοινότητές της είτε να πληρώνουν κάποια συνδρομή ή να σταματήσουν να λειτουργούν…! Δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει αν θα ενδώσουμε σε κάτι τέτοιο ή αν θα 'φύγουμε' και‘πάμε αλλού’…!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου